Siste nyheter fra Krim verden

24. mars 2009

Danmark tar grep overfor psykiske kriminelle


Danmark opplever som Norge en markant økning i kriminalitet utført av psykisk syke mennesker. Men i motsetning til Norge foretar danskene seg ting rask.


Danmark skal nå opprette minimum 50 sengeplasser som ett straks tiltak for psykisk syke kriminelle.

Mange av de tunge psykisk kriminelle i danmark er tilnå innlagt på vanlige psykriatiske instutisjoner, men danskene velger nå å opprette spesialplasser til disse, fordi man ser at vanlig psykriatisk behandling ikke hjelper disse. Man skal satse bredt på tyngre rettspsykriatisk behandling av disse.

»Vi er nødt til at erkende, at hvis vi skal løse dette problem, så skal vi have flere sengepladser. Der er for mange retspsykiatriske patienter, der ikke får den optimale behandling,« sier formannen for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Vi har akkurat det samme problemet i Norge, ved at pasienter kommer inn i vanlig psykriatisk behandling. Mange av disse pasientene hadde hatt bruk for et mye tyngre psykriatisk tilbud. Men danskene er nok mer effektive en de norske myndighetene og setter i gang straks tiltak for å bedre den alvorlige situasjonen.

Under sin regjeringstid fremsto blant annet Bondevik som en reddende engel for psykiatrien, men ved åpningen av nytt psykiatribehandlingssted ved Bardufoss, solte Bondevik seg i glansen, men glemte å nevne at samtidig som de opprettet nye plasser la de ned tilsvarende plasser andre steder i fylket.

Rettspsykiater Kjell Noreik mener psykiatriske pasienter får for dårlig oppfølging. De siste fem årene er minst 18 mennesker drept av gjerningsmenn med psykiske problemer.
- En av grunnene en kan tenke seg er at psykotiske pasienter holdes kortere tid i institusjonene og kommer ut for tidlig. Dermed er de ikke så friske som de burde vært når de blir skrevet ut, sier han.

I forbindelse med trippeldrapsaken i Tromsø vil Helsetilsynet nå granske oppfølgingen den psykisk syke mannen tidligere har fått. Det kommer også fram at han var tvangsinnlagt tre ganger. Psykiateren til mannen mener de ikke kan forutse drap, mens sykehuset i Tromsø mener han har fått psykiatrisk oppfølging.

I etterkant av slike saker er det alltid en stor diskusjon om hva man skal gjøre og ikke gjøre, hva gikk galt. Slik er det dessverre hver gang, politikere lover tiltak og ingenting skjer.
Ingen skjønner at slike ting kan skje, men det finnes hundrevis av liknende tikkende bomber som vi kan lese om i VG idag.



1 kommentar:

  1. Feil å kalle noen "psykisk kriminell". En kriminalitet som er psykisk, er per definisjon ikke kriminalitet, men kun en fantasi i en psyke. Eventuelt kan uttrykket forstås som en kriminell som driver psykisk terror.

    SvarSlett